WIE WINT VERKIEZING HIPPISCHE ONDERNEMER VAN HET JAAR? 

Manege Middenhof is Hippische Ondernemer van het Jaar 208!

 

Manege Middenhof in Maassluis is al sinds 1976 de thuisbasis van Paardesportvereniging Lickebaert. De manege ligt in het groene hart van Midden-Delfland en heeft middels nieuw aangelegde ruiterpaden direct toegang tot het natuurgebied. De exploitatie van het complex is in handen van C.V. Manege Middenhof, onder leiding van Rob van der Voort. De accommodatie biedt veel faciliteiten. Naast dressuur-, spring- en carrousel-lessen wordt er op de manege ook lesgegeven aan verstandelijk gehandicapten.

 

Wie kan er meedoen?

Elke hippische ondernemer die een uitstekende ondernemersprestatie heeft geleverd en die voldoet aan onderstaande voorwaarden kan meedingen naar de titel ‘Hippische Ondernemer van het Jaar 2017’. Deelnemers aan de verkiezing dienen te voldoen aan onderstaande voorwaarden. De deelnemer:

• Is hippische ondernemer met hoofdvestiging in Nederland;
• Is lid bij een brancheorganisatie, die deel uitmaakt van FNHO of LTO;
• Oefent een bedrijf uit voor eigen rekening en risico;
• Haalt hoofdinkomen uit het hippisch bedrijf;
• Is bereid om aan een vertrouwenspersoon,onder geheimhouding, beperkte inzage te geven in de financieel economische gegevens van het bedrijf.

De jury beslist op basis van de kwalificatie (bijvoorbeeld matig, goed of zeer goed) die de vertrouwenspersoon geeft. De financiële cijfers blijven strikt vertrouwelijk. Ondernemers in een tak waar het niet voor de wind gaat, maar die hun bedrijf toch boven de middelmaat weten uit te tillen, maken zeker ook kans op de prijs;
De winnaar van de titel ‘Hippische Ondernemer van het jaar’ komt gedurende de drie opeenvolgende jaren niet in aanmerking voor deelname aan de verkiezing. Een nieuwe nominatie voor de eindronde is uitsluitend mogelijk als duidelijk progressie is geboekt op de genoemde criteria t.o.v. voorgaande overwinning.

De jury
Bij de beoordeling houdt de jury rekening met de omstandigheden in de diverse deelsectoren van de paardensector. Bij gelijk aantal stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag. De jury bestaat uit de volgende personen:
• Jos van Campen, - voorzitter jury
• Siem Korver, professor Universiteit Tilburg en voorzitter KWPN
• Frank de Reu, directeur accountancy van ABAB accountants
• Theo Ploegmakers, voorzitter KNHS
• Ton Corbeau, hoofdredacteur van het blad De Hippische Ondernemer

De criteria
De jury beoordeelt het ondernemerschap aan de hand van de navolgende criteria:
• Klantgerichtheid van de onderneming, zowel naar bestaande als naar potentiele klanten,de marketing activiteiten;
• Onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter van de onderneming;
• Aandacht voor kwaliteitsverbetering, met name inzake dierwelzijn en veiligheid;
• Deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, bijvoorbeeld door certificering, stallings- en les- overeenkomsten, klachten,procedures etc.;
• Personeelsbeleid en bijscholing;
• Het behaalde en te verwachten financiële rendement (mits verwachtingen gebaseerd op een gedegen businessplan);

Ondernemers die kandidaat gesteld worden, of die zichzelf kandidaat stellen, worden bezocht door een projectteam bestaande uit studenten van HAS Hogeschool en CAH Dronten. Het projectteam beoordeelt de geselecteerde bedrijven aan de hand van een ‘kijkwijzer’. En de studenten houden een interview met de ondernemer aan de hand van een vooraf vastgestelde vragenlijst. Naar aanleiding van het bezoek schrijft het projectteam een rapport dat aan de jury wordt opgeleverd. De inzendingen worden beoordeeld door de jury. De jury selecteert drie genomineerden, van wie de namen medio juli worden bekendgemaakt. De jury bezoekt de drie genomineerden en geeft hierbij een eindbeoordeling. Tevens wordt van iedere onderneming een video gemaakt. Deze video is onderdeel van een presentatie van de drie genomineerde ondernemingen tijdens het Hippische Ondernemerscongres op 8 september 2017. De verkiezing is een initiatief van Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten), het tijdschrift De Hippische Ondernemer, Horse Event, ABAB Accountants en HAS Hogeschool ondersteunen dit initiatief. De verkiezing moet bijdragen aan de bevordering van goed ondernemerschap in de paardensector.

 

Winnaars:
2017 VHL Stables, Asten
2016 Ponymanege Equito, Amstelveen
2015 Team Nijhof, Geesteren
2014 Dressuurstal van Baalen, Brakel 2009 Hengstenhouderij van Uytert, Heerewaarden
2013 Van Olst Horses, Den Hout 2008 Stal de Kroo, Nieuw- en Sint Joosland
2012 Manege de Prinsenstad, Delft 2007 Manege Lies Beuker, Almere
2011 Manege ’t Halster, Oisterwijk 2006 Manege de Prinsenstad, Delft
2010 Stal Hendrix, Baarlo 2005 De Nieuwe Heuvel, Lunteren
2009 Hengstenhouderij van Uytert, Heerewaarden
2008 Stal de Kroo, Nieuw- en Sint Joosland
2007 Manege Lies Beuker, Almere
2006 Manege de Prinsenstad, Delft
2005 De Nieuwe Heuvel, Lunteren