In augustus werd bekend dat er voor het eerst in Duitsland een met het West Nijl-virus (WNV) besmette uil gevonden is. Nu is het West Nijl-virus bij een paard in Duitsland (het gebied van Brandenburg) aangetroffen. Dit is bekend gemaakt door het officiële laboratorium in Duitsland hiervoor, het Friedrich Luffler Institut. Mensen en paarden kunnen geïnfecteerd raken als ze worden geprikt door een besmette mug. West Nijl komt op dit moment (nog) niet in Nederland voor. De verwachting is dat Nederland niet vrij zal blijven van West Nijl.

Symptomen

Een West-Nijl infectie bij het paard kan volledig symptoomloos verlopen, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, niet eten of wat lichte koliek geven. Soms kunnen ook neurologische symptomen optreden zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsveranderingen. In het ergste geval raken paarden verlamd en komen te overlijden of moeten worden geëuthanaseerd.

Diagnose & behandeling

Het West-Nijl virus kan vastgesteld worden door bloedonderzoek. Er is geen specifieke therapie tegen het West-Nijl virus. Als een paard ziek wordt, kan het alleen ondersteunend geholpen worden.

Verspreiding & preventie

De verspreiding van het West-Nijl virus verloopt via besmette muggen. Paarden en mensen zijn zogenoemde eindgastheren wat betekent dat zij nooit zoveel virus in hun bloed krijgen dat zij via een mug besmettelijk zijn voor een ander.

Preventieve maatregelen bestaan uit vaccineren en het voorkomen van muggenbeten. Er kan gevaccineerd worden vanaf 5-6 maanden leeftijd. De eerste keer moet er een basisvaccinatie plaatsvinden, 2 entingen met 4-5 weken tussentijd. Daarna dient de vaccinatie jaarlijks te worden herhaald, het liefst vlak voor het muggenseizoen (in mei) zodat paarden beschermd zijn tijdens de meest kritieke periode in augustus/september. Bescherming wordt bereikt 2 weken na de basisvaccinatie. Het is mogelijk om een individueel paard op een stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om zoals bij andere entingen tegen bijvoorbeeld influenza de hele stal te vaccineren. Door te vaccineren is het paard beschermd. Het paard kan nog wel ziek worden maar het ziekteproces verloopt minder heftig.

Advies

Als een paard naar het buitenland gaat of waardevol is (emotioneel dan wel in financiële waarde) is het sterk aan te raden om het paard te vaccineren. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.

Verwezen wordt naar de informatie op de website van de Sectorraad Paarden en van de faculteit Diergeneeskunde.

 
 

Voorzitters sectorpartijen ondertekenen verklaring ter ondersteuning van het Keurmerk Paard en Welzijn.

Tijdens het ondernemerscongres op Horse Event 2018 is het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) door prof. Dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan gepresenteerd aan het grote publiek. De Commissie van Deskundigen van het KPW waarvan Sloet voorzitter is heeft de afgelopen maanden veel werk verzet om het Keurmerk zowel inhoudelijk als qua praktische uitvoering klaar te stomen voor brede inzet in de sector.

Tijdens haar presentatie ging Sloet in vogelvlucht door de geschiedenis achter het Keurmerk om daarna vooral de inhoud aan de aanwezigen te presenteren. ‘Het is belangrijk dat de bekendheid van het Keurmerk wordt vergroot en wat wij vooral van belang vinden is het informeren van ondernemers over de inhoud van het Keurmerk. Ondernemers die graag een Keurmerk willen behalen zijn natuurlijk benieuwd naar de eisen, die hebben we geprobeerd in een notendop te presenteren’ aldus Marianne Sloet.

De belangrijkste aanpassingen die gedaan zijn aan het Keurmerk wat nu in de markt wordt gezet is de praktische toepasbaarheid van de wijze van keuren en de adviserende rol van de dierenartsen die de keuringen uit gaan voeren. Bedrijven die ruimschoots voldoen aan de eisen van het Keurmerk en zich daarmee in positieve zin onderscheiden van andere bedrijven hebben de mogelijkheid om het Keurmerk Paard en Welzijn Plus te behalen.

Een handleiding met een volledige uitwerking van de werkwijze van het Keurmerk Paard en Welzijn is inmiddels in een eerste versie beschikbaar op de website www.keurmerkpaardenwelzijn.nl. Ondernemers en andere geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden om in aanmerking te komen voor een keuring. Interim voorzitter van Stichting Welzijn Paard, Jan Cees Vogelaar: ‘Wij raden ondernemers aan om eerst advies in te winnen bij hun branche-organisatie (LTO, FNRS et cetera). Zij kunnen alvast samen met de ondernemer de eisen doorlopen, het bedrijf bekijken en eventueel adviezen geven om de haalbaarheid te vergroten. Eerste prioriteit is nu het verder inrichten van de organisatie zodat we op een zo kort mogelijke termijn aan de slag kunnen met het bezoeken van de bedrijven’.

Draagvlak vanuit de sectorpartijen is onmisbaar voor het Keurmerk Paard en Welzijn. Om dit draagvlak te onderstrepen hebben de sectorpartijen die samen de Sectorraad Paarden vormen tijdens Horse Event bij het ondernemerscongres 2018 hun handtekening gezet onder een verklaring waarin zij aangeven dit initiatief te steunen vanuit hun organisaties dit initiatief ook actief te promoten.

Bijschrift foto:

Ondertekening van de ondersteuningsverklaring door Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan (vz Commissie van Deskundigen), Jan Cees Vogelaar (vz Sectorraad Paarden), Cees Roozemond (vz KNHS), Ralph van Venrooij (vz LTO paardenhouderij), Julius Peters (vz FNHB), Constans Manganas (vz FNRS). Op de foto ontbreken Andries van Daalen (vz KWPN) en Pieter Wiersinga (vz Koepel Fokkerij)
 

Kandidaat A: Manege Middenhof
Manege Middenhof in Maassluis is al sinds 1976 de thuisbasis van Paardesportvereniging Lickebaert. De manege ligt in het groene hart van Midden-Delfland en heeft middels nieuw aangelegde ruiterpaden direct toegang tot het natuurgebied. De exploitatie van het complex is in handen van C.V. Manege Middenhof, onder leiding van Rob van der Voort. De accommodatie biedt veel faciliteiten. Naast dressuur-, spring- en carrousel-lessen wordt er op de manege ook lesgegeven aan verstandelijk gehandicapten.

Kandidaat B: Stal Johan Laseur
Stal Johan Laseur B.V. in Soest is al meer dan 20 jaar een gerenommeerde pension- en trainings/handelsstal gericht op sportpaarden. Vanaf 2006 is Johan Laseur met zijn bedrijf gevestigd in de zeer bosrijke omgeving van de gemeente Soest. Samen met zijn partner Babette de Waal runnen zij een accommodatie die een veelzijdigheid aan rij mogelijkheden biedt waarbij de bosrijke omgeving van de gemeente Soest uitnodigt tot het maken van mooie bosritten.

Kandidaat C: Pensionstal de Watertoren
Pensionstal de Watertoren in Hardinxveld-Giessendam wordt gerund door de nog relatief jonge ondernemer Lennart Bos. de Watertoren is een ruim opgezette en exclusieve pensionstal puur gericht op kwalitatieve verzorging van de paarden. De gecertificeerde pensionstal die op ecologisch verantwoorde wijze gebouwd is, bevindt zich in een landelijke omgeving. Het biedt onderdak voor zowel de recreatieve alsook wedstrijdruiter.


 

Op vrijdag 14 september wordt op de Horse Event Ondernemersdag in Haarlemmermeer de Hippische Ondernemer van het Jaar bekend gemaakt. De drie kandidaten voor de eindronde van de ondernemersprijs zijn dit jaar: Pensionstal de Watertoren in Hardinxveld-Giessendam , Pension-, training- en handel Stal Johan Laseur in Soest en C.V. Manege Middenhof in Maassluis. Zij worden momenteel aan de tand gevoeld door een deskundige jury, die op 14 september zijn eindoordeel bekend maakt.

Pensionstal de Watertoren in Hardinxveld-Giessendam wordt gerund door de nog relatief jonge ondernemer Lennart Bos. de Watertoren is een ruim opgezette en exclusieve pensionstal puur gericht op kwalitatieve verzorging van de paarden. De gecertificeerde pensionstal die op ecologisch verantwoorde wijze gebouwd is,  bevindt zich in een landelijke omgeving. Het biedt onderdak voor zowel de recreatieve alsook wedstrijdruiter. Stal Johan Laseur B.V. in Soest is al meer dan 20 jaar een gerenommeerde pension- en trainings/handelsstal gericht op sportpaarden. Vanaf 2006 is Johan Laseur met zijn bedrijf gevestigd in de zeer bosrijke omgeving van de gemeente Soest. Samen met zijn partner Babette de Waal runnen zij een accommodatie die een veelzijdigheid aan rij mogelijkheden biedt waarbij de bosrijke omgeving van de gemeente Soest uitnodigt tot het maken van mooie bosritten. Manege Middenhof in Maassluis is al sinds 1976 de thuisbasis van Paardesportvereniging Lickebaert. De manege ligt in het groene hart van Midden-Delfland en heeft middels nieuw aangelegde ruiterpaden direct toegang tot het natuurgebied. De exploitatie van het complex is in handen van C.V. Manege Middenhof, onder leiding van Rob van der Voort. De accommodatie biedt veel faciliteiten. Naast dressuur-, spring- en carrousel-lessen wordt er op de manege ook lesgegeven aan verstandelijk gehandicapten.

Deze bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering, deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. De winnaar van het afgelopen jaar was VHL Stables uit Asten.

De winnaar van de verkiezing wordt bekend gemaakt tijdens de Horse Event Ondernemersdag, die jaarlijks wordt bezocht door meer dan 600 hippische ondernemers.  Nieuw dit jaar is de integratie van een ondernemersbeurs, die op de andere dagen ook toegankelijk is voor het reguliere publiek. De Ondernemersdag op vrijdag 14 september staat dit jaar in het teken van marketing. Dagvoorzitter Annette van Trigt, voorheen bekend van Studio Sport en NOS Journaal en inmiddels promotor van de paardensector en maker van documentaires als ‘The Story of Totilas’ en ‘Gouden Genen’, neemt  de deelnemers mee door het programma.: Topscheidsrechter en ondernemer Björn Kuipers vertelt in een spectaculair en inspirerend verhaal over hoe als ondernemer te excelleren. Verder is er een sterk workshopprogramma gericht op de verschillende typen hippische ondernemers

Kaarten zijn nog te verkrijgen via www.horse-event.nl.

Afgelopen dinsdag, 8 mei 2018, is de Vereniging Paarden Export en Transport Nederland opgericht. Deze vereniging heeft als doel het behartigen van de belangen en het bevorderen van de im- en export van paarden (-sperma en/of -embryo’s) binnen Europa en naar Derde Landen (buiten de EU). In de vereniging zijn expediteurs, transporteurs, exporteurs, handelsstallen, luchtvracht- en douaneagenten vertegenwoordigd.