Tijd voor een nieuwe dak op uw manege?
Is het dak van uw manege of rijhal eigenlijk wel toe aan een renovatie? Wij helpen u graag op weg waar u dan op moet letten. Het kan natuurlijk zijn dat uw manege al jaren mee gaat tot grote tevredenheid. Alleen lijken de lekkages de laatste tijd steeds vaker voor te komen en zijn de huidige dakplaten toch wel aan vervanging toe. Een flinke onderneming om het dak te gaan renoveren, maar waar op te letten?

Wat voor dakplaten past bij uw manage?
Er is een ruime keuze aan dakplaten voor handen. Bent u tevreden over de platen die op uw huidige manege aanwezig zijn of bent u eigenlijk wel nieuwsgierig wat er nog meer te bieden is. Wat zijn zoal veel voorkomende type platen?

 • Dakpanplaten
 • Damwandplaten
 • Sandwichpanelen
 • Golfplaten

Ieder type heeft zo zijn eigen eigenschappen en wij leggen deze graag aan u voor.

Dakpanplaten, net echt!?
Of het nu gaat om een manege, maar ook bij nieuwbouw huizen zie je steeds meer dit type dakbedekking verschijnen. De naam zegt het eigenlijk, deze platen lijken op allemaal losse dakpannen, maar het gaat eigenlijk om platen met meerdere dakpannen erop. Deze platen zorgen er dus voor dat uw manege een luxueuze uitstraling heeft. Daarnaast is het plaatsen van deze dakpanplaten een stuk minder intensief dan het plaatsen van allemaal losse dakpannen.

Damwandpanelen, strak design!
Over het algemeen zijn damwandpanelen een goedkopere optie dan dakpanplaten. Hierdoor is dit wel een interessante optie. Ook deze panelen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Denk hierbij aan verschillende formaten en kleuren, waardoor het ook past bij uw manege. De damwandpanelen zorgen absoluut voor een strakke uitstraling.

Sandwichpanelen, lekker geïsoleerd.
Sandwichpanelen, ook wel geïsoleerde dakplaten genoemd zijn zeer populair. Door dat deze platen ook nog eens isolatiemateriaal bevatten, zorgen ze er ook voor dat uw dak beter geïsoleerd is dan bijvoorbeeld de keuze voor een ander type dakplaat. Deze platen zijn in verschillende type profilering verkrijgbaar. Bijvoorbeeld als dakpan, golf of als trapezium. Aan u de keuze wat het beste past bij de manage. Bij onderstaande video van firma Huisman uit Gemert wordt precies uitgelegd wat sandwichpanelen zijn.

 

Golfplaten, u kent ze zeker. Een van de meest gebruikte dakbedekking zijn de golfplaten. Of het nu gaat om een vezelcement, metalen of zelfs geïsoleerde variant, er zijn meerdere varianten verkrijgbaar. Hierbij zijn ook bijbehorende lichtplaten verkrijgbaar, zodat er ook via het dak een natuurlijke lichtbron is. Wat past er het beste bij uw manege?

Uitbreiding aantal landen voor exportcertificering via e-CertNL

Sinds juli 2017 moeten voor export van paarden naar een aantal landen buiten de Europese Unie exportcertificaten via e-CertNL worden afgegeven. Het aantal landen wordt vanaf 10 oktober uitgebreid.

De landen waar deze nieuwe werkwijze vanaf nu voor geldt zijn:

 • Bahrein;
 • Bosnië en Herzegovina;
 • Cuba;
 • Mexico;
 • Peru;
 • Verenigde Staten (Niet Re-Entry);
 • Zuid-Afrika;
 • Zuid-Korea.

Vanaf 10 oktober 2017 komen daar de volgende landen bij:

 • Israël;
 • Russische Federatie (permanent);
 • Verenigde Arabische Emiraten (tijdelijk en permanent).

Voor bedrijven die exporteren naar bovenstaande landen, welke gebruik maken van e-CertNL, geldt dat ze in het bezit moeten zijn van een KvK-nummer, eHerkenning account en een NVWA klantnummer.  

Ook moeten zij een exportrol aan maken in e-CertNL. Via deze link zijn handleidingen te vinden die kunnen helpen bij het aanvraagproces. Hier bevindt zich ook de handleiding voor het beheren van bedrijfsgegevens en een gebruikershandleiding voor exporteurs paarden CLH. De afgifte van schetsen vindt op de oude wijze plaats en worden dus niet  afgegeven via e-CertNL.

Aangezien er geen certificaat voor bovenstaande landen meer opgestuurd zal worden naar de certificerend dierenarts, zullen ook de dierenarts- en houdersverklaringen niet meer door de afdeling CoA geprint worden. De exporteur is hier zelf verantwoordelijk voor, de exporteur dient zelf de laatste versie uit te printen.


Voor vragen over technische ondersteuning kunnen exporterende bedrijven de NVWA Helpdesk CLIENT bellen, telefoon: 088-2232100 optie 4.

Indien u een particulier bent kunt u contact op nemen met de afdeling CoA (Certificering op Afstand): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zullen u dan begeleiden in het proces.

 

Voor nadere informatie:

Jan-Paul Duijndam, secretaris Sectorraad Paarden, 06-24277780

 

 

 

 VHL Stables wint ondernemerstitel

Tijdens Horse Event op het KNHS centrum in Ermelo werd op vrijdag 8 september de Hippische Ondernemer van het Jaar bekend gemaakt. Winnaar werd VHL Stables uit Asten. Zij werden door de vakjury gekozen uit drie genomineerde paardenbedrijven. Juryvoorzitter Jos van Campen gaf aan dat de jury onder de indruk was hoe snel dit jonge bedrijf zich gemanifesteerd heeft, waarbij ze in een korte periode ondernemersgeest hebben getoond. De publieksprijs werd gewonnen door Hippisch Centrum Velsen.

De prijsuitreiking vond plaats in het bijzijn van meer dan 500 paardensport professionals die deelnamen aan het congres van Hippische Ondernemers. De winnaar was een van de drie, door de jury geselecteerde, bedrijven in deze eindronde. Hippisch Centrum Velsen zorgt, volgens het juryverslag, voor essentiële aanwas van sportbeoefenaars, terwijl de wedstrijdstal van de Familie van der Vleuten al vele jaren een vlaggenschip van de Nederlandse hippische sector is. 

VHL Stables kreeg de voorkeur van de jury, een geldbedrag van €2.500,- van sponsor Knegt Quality Tractors en ABAB Accountants en Adviseurs stelde een bedrag van €2.000,- aan advies beschikbaar.

Het jury verslag omschrijft Joris van Helmond en Erika Lickhammer van VHL Stables als een gepassioneerde ondernemerspaar dat op professionele wijze is ingesprongen op de ontwikkeling die de springsport de laatste jaren doormaakt. Met, de uit zweden afkomstige, Erika als uithangbord op het internationaal niveau, wordt er door VHL Stables met succes handel gedreven en paarden en ruiters opgeleid voor de topsport. Door het vasthouden aan kwaliteit en het benutten van ieders sterke punten, bedienen Joris en Erika de behoefte van de internationale springsport. Daarmee sluit VHL naadloos aan op de tendens in de springsport. Dit jonge bedrijf heeft zich in korte tijd op professionele wijze gemanifesteerd, door ondernemersgeest te tonen en waar te maken .

Middels een stemronde van het aanwezige publiek wist Hippisch Centrum Velsen de publieksprijs in de wacht te slepen. Hiervoor ontvingen zij een hooistomer t.w.v. €2.600,- van de firma Equitrend.

 

  

Op vrijdag 8 september wordt op de Horse Event Ondernemersdag in Ermelo weer de Hippische Ondernemer van het Jaar bekend gemaakt. De drie kandidaten voor de eindronde zijn dit jaar: VHL Stables in Asten, Hippische Centrum Velsen in Velsen-Zuid en Springstal van der Vleuten  in Someren. Zij worden momenteel aan de tand gevoeld door een deskundige jury, die op 8 september zijn eindoordeel bekend maakt.

VHL Stables is een jong en ambitieus bedrijf van Joris van Helmond en Erika Lickhammer. Het bedrijf  richt zich op de springsport, handel, maar ook training & opleiding  en fokkerij. Met veel passie en liefde voor het vak is het koppel op professionele wijze ingesprongen op de ontwikkeling die de springsport de laatste jaren doormaakt. Met Erika als uithangbord op het internationale niveau wordt er met succes vanuit het complex in Asten paarden en ruiters opgeleid voor de topsport. Hippisch Centrum Velsen is een mooi manegebedrijf dat gerund wordt door een enthousiaste familie. De prachtige locatie in Velsen Zuid, te midden van een bosgebied, biedt de klanten van Marcel en Josefa Pielanen en hun kinderen unieke mogelijkheden. De veelzijdigheid in het activiteiten aanbod, waarbij jeugdstimulatie op innovatieve wijze bewerkstelligd wordt , toont veel gedrevenheid en creativiteit van deze ondernemers. Springstal van der Vleuten is een begrip in de paardensport. Inmiddels is de tweede generatie van de familie al verantwoordelijk voor belangrijke sportgeschiedenis van de Nederlandse springsport. De enorme focus en gedrevenheid waarmee Eric van der Vleuten sr. en zijn vrouw Mariël samen met de kinderen de sportstal heeft opgebouwd, resulteert niet alleen in een mooi familie bedrijf op de nieuwe locatie in Someren, maar ook in grote internationale successen die zoon Maikel de laatste jaren geboekt heeft .   

Deze bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. De winnaar van het afgelopen jaar was Manege Equito uit Amstelveen.

De winnaar van de verkiezing wordt bekend gemaakt tijdens de Horse Event Ondernemersdag, die jaarlijks wordt bezocht door meer dan 600 hippische ondernemers. Tijdens het Hippisch Ondernemerscongres neemt Wilfried de Jong op 8 september de taak van gespreksleider  op zich. Als begenadigd interviewer waaronder het recente  interview met ZKH Willem Alexander, breed georiënteerd sportliefhebber én trotse bezitter van een eigen paard, is de Jong de gedroomde gespreksleider van het Hippisch Ondernemerscongres. Binnen het thema ‘Laten we welzijn’  is ook topspreker Herman Konings vastgelegd. Konings is een trendanalist en consumentenpsycholoog. Onder de titel  ‘We, myself & A.I.’ spreekt hij over de heilige Drievuldigheid van sociale, emotionele én artificiële intelligentie, over een toekomst waarin welzijn wel vaart.  De rest van de dag vinden er workshops, demonstraties en een netwerkborrel plaats, en er is een Ondernemersplein met stands. Kaarten zijn nog te verkrijgen via www.horse-event.nl.

 

Vraag:

Er is Equine Infectieuze Anemie (EIA) geconstateerd net over de grens in Duitsland, een probleem voor ons?

Er treedt in de landen om ons heen, Duitsland, België en Frankrijk af en toe een geval van EIA op, maar dat betreft doorgaans maar één of enkele paarden. Vandaag 4 juli 2017 is de aandoening voor het eerst in Nederland aangetoond.  

 

Vraag:

Equine Infectieuze Anemie wat is dat eigenlijk?

EIA is een virusziekte waarvan een paard direct ernstig ziek kan zijn met hoge koorts en bloedarmoede en een paard kan daar ook aan sterven. De tijd tussen besmetting en ernstige symptomen kan 3 tot 30 dagen bedragen (en soms veel langer – 138 dg). De ziekte kan ook chronisch worden waarbij een paard kan gaan ‘slijten’. Alle paarden met deze ziekte besmet, blijven levenslang drager en zij kunnen onder bepaalde omstandigheden (‘stress’, ziek door iets anders) weer viruspositief worden en dus weer besmettelijk zijn.

Vraag:

Komt Equine Infectieuze Anemie voor in Nederland?

Sinds 4 juli 2017 komt deze ziekte helaas ook voor in Nederland.

Daarvoor was er eenmaal, vele jaren geleden, een paard uit Nederland na verkoop in Engeland positief bevonden. Dat paard bleek, enkele dagen voor de export naar Engeland, in Nederland te zijn geïmporteerd vanuit Oost-Europa. Dit paard had dus al EIA voor aankomst in Nederland en heeft de ziekte, gedurende de enkele dagen in Nederland, hier niet verspreid.

De laatste jaren heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer in samenwerking met de Sectorraad Paarden en het Ministerie van Economische Zaken een groot onderzoek naar het voorkomen van EIA in Nederland gedaan. We wisten al dat bij de toplaag van onze paarden (voor export en internationale wedstrijden) in vele duizenden monsters nog nooit een positief geval is aangetoond, maar ook bij meer dan 600 gewone gebruikspaarden (die na de slacht zijn onderzocht) is deze ziekte niet gevonden.

Nadat het positieve paard op 4 juli is geëuthanaseerd, blijft het besmette bedrijf tenminste 3 maanden gesloten (verplichte quarantaine) onder toezicht van de NVWA.

Vraag:

Hoe wordt EIA overgebracht?

EIA is een virusziekte die wordt overgebracht door bloed-bloed contact. In de natuur wordt deze ziekte overgebracht door grote stekende insecten zoals dazen of vliegen die via hun steeksnuit bloed direct van het ene naar het andere paarden overbrengen. Er is echter al geen gevaar meer als paarden meer dan 200 meter uit elkaar staan, omdat dan het bloed op de steeksnuit al is opgedroogd. Het overbrengen kan ook via hergebruik van injectienaalden (wordt door dierenartsen in Nederland nooit gedaan) of via een bloedtransfusie (bijvoorbeeld bij een paard met een ernstige bloeding) of via plasma (= bloed zonder cellen - bij een veulen met onvoldoende antistoffen) wanneer de donor met deze ziekte is besmet.

Vraag:

Is Equine Infectieuze Anemie ook besmettelijk voor mensen?

Neen, deze ziekte is niet besmettelijk voor mensen. Daarom is de oude naam ‘Moeraskoorts’ ook geen juiste benaming.

Vraag:

Kan ik mijn paard laten vaccineren tegen Equine Infectieuze Anemie?

Neen, er bestaat geen vaccinatie tegen EIA. Het is erg moeilijk om tegen dit speciale virus een betrouwbare vaccinatie te ontwikkelen.

Vraag:

Hoe kan ik mijn paard beschermen tegen Equine Infectieuze Anemie?

Er is geen vaccin. Voorkomen dat het paard wordt behandeld met een vuile naald of een besmet bloedproduct is essentieel. Gelukkig wordt in Nederland door dierenartsen altijd met naalden voor eenmalig gebruik gewerkt en zijn bloedproducten van donoren die gecontroleerd zijn op EIA.

Insectenbeten van vliegen en dazen zouden de besmetting over kunnen brengen wanneer ze bij een bloedmaaltijd van een besmet paard gestoord worden en verder gaan met bloed zuigen op een niet besmet paard. Deze twee paarden moeten dan wel op korte afstand (< 200 meter) van elkaar staan. Het insect wordt zelf niet besmettelijk en fungeert dus echt alleen als ‘vliegende injectienaald’.

Een insectendeken en/of goede vliegenspray kan de kans op een beet verkleinen.

Vraag:

Hoe kan ik mijn bedrijf beschermen tegen Equine Infectieuze Anemie?

De beste bescherming tegen EIA is niet ‘zomaar’ paarden die uit het buitenland komen binnenhalen, zeker paarden uit Oost Europa of uit (Zuid) Amerika kunnen eventueel met EIA besmet zijn. Daarom is het verstandig om te eisen dat men bij een import paard een recent negatief EIA-testcertificaat kan tonen. Alleen als er een besmet paard op minder dan 200 meter van het bedrijf aanwezig is, is overbrengen door insecten mogelijk.

Vraag:

In hoeverre kan/mag ik buitenritten maken of op wedstrijd ondanks de Equine Infectieuze Anemie?

Er is op dit moment geen reden om niet buiten te gaan rijden of op wedstrijd te gaan. Alleen wanneer een paard binnen 200 meter van een besmet paard komt, is er een (kleine) kans op overdracht. Bedrijven waar een paard staat, waarvan bekend is dat het dier besmet is, worden door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) verplicht gesloten, d.w.z. daar mogen de paarden niet van het erf af en daar kan men dan beter met een boog omheen rijden.

 

Vraag:

Moet een wedstrijd- of keuringsorganisatie voor komende periode extra maatregelen nemen?

Daar is op dit moment geen zinnig antwoord op te geven. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) zal bedrijven waar een paard wordt gevonden dat met EIA is geïnfecteerd sluiten (voor tenminste 3 maanden) en alle andere op dat bedrijf aanwezige paarden controleren. Als die testen (tweemaal bloedonderzoek met drie maanden er tussen) negatief zijn, mag het bedrijf weer open. Gezien het feit dat eventueel besmette ‘steeksnuiten’ van insecten minder dan 200 meter besmettelijk blijven is het onverstandig binnen 200 meter van een besmet bedrijf te komen, maar verder is er geen reden om wedstrijden af te laten of buitenritten niet door te laten gaan.

Vraag:

Hoe wordt een paard getest op Equine Infectieuze Anemie?

Er zijn verschillende soorten testen, maar de officiële test is de zogenaamde  ‘Coggins’.  Er worden één of enkele buisjes bloed (serumbuis) afgenomen en opgestuurd naar het officiële Nederlandse laboratorium in Lelystad.

De tweede test (een ‘Elisa’) is wat gevoeliger maar heeft ook een wat grotere kans op miswijzing.

Er zijn meerdere laboratoria in Nederland en Duitsland die deze testen uitvoeren, maar alleen het Laboratorium in Lelystad is het officiële laboratorium. Dit laboratorium heette voorheen CVI (Centraal Veterinair Instituut) en nu Wageningen Bioveterinary Research Lelystad.

Vraag:

Hoe zit het met de export van paarden, sperma, embryo’s etc?

De NVWA is bezig met het precies uitwerken van de maatregelen en voor verdere informatie kijk op:

www.nvwa.nl/export, vragen over import of export kunnen ook gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook kan er contact opgenomen worden via het telefoonnummer : 0900-0388